Covid-19 utáni kivizsgálás

Az alacsony dózisú mellkas CT-vizsgálatok nagyon fontos szerepet töltenek be a COVID-19 betegség gyógyításában, hiszen megerősíthetik a koronavírus-fertőzés gyanúját, így információt nyújtva a betegség lefolyásáról, támogatva ezzel a gyógyítás folyamatát.

ALACSONY DÓZISÚ TÜDŐ CT

ct-diagnosztika-tudo-ct

Miért válassza ezt az eljárást?

Az alacsony dózisú mellkas CT egy optimalizáltan minimális sugárterheléssel elvégezhető 1-2 perces nem invazív diagnosztikus eljárás. Az alacsony dózisú mellkas CT vizsgálat alkalmas a krónikus obstruktív légúti tüdőbetegségek, mint a krónikus bronchus gyulladás (bronchitis), valamint a tüdő tágulat (emphysaema) és a tüdőfibrózis hatékony kimutatásra és követésére. Emellett az alacsony dózisú mellkas CT hatékony eljárás az alsó légutakat érintő bakteriális vagy vírusos tüdőgyulladás elkülönítésében, (Pl: SARS-kov2)! Az eljárásnak – a gyorsasága mellett – további nagy előnye, hogy kontrasztanyag adásra nincs szükség és a röntgenfelvételen kis méretük miatt nem látható gócok, daganatok is felismerhetők a CT vizsgálattal. Ezáltal olyan daganatos betegségek is észlelhetők korai, tehát még jól kezelhető illetve teljesen gyógyítható tünetmentes fázisban, mint például a tüdőrák. Ez egy hatalmas áttörés, hiszen a tüdőrák előfordulását és halálozási arányát tekintve Magyarország a világelsők között van.

NE VÁRJA MEG, HOGY TÚL KÉSŐ LEGYEN! CSELEKEDJEN MOST!

JELENTKEZZEN BE NATÍV MELLKAS CT VIZSÁLATRA!

Tüdő CT

Hogyan végezzük a vizsgálatot?

A CT-készülékünk egy nagy, vastag gyűrűhöz hasonlít, melynek aljában egy asztal van, ami mozog. Ön ezen az asztalon fekszik mozdulatlanul, miközben a felvételeket készítünk. A vizsgálószerkezet működése közben zúgó, búgó hangot ad ki, de ettől nem kell megijedni, hisz a vizsgálat fájdalommentes. A vizsgálat közben Ön folyamatosan audiovizuális kapcsolatban van az operátorral.

Miért válassza ezt a vizsgálatot?

A kontrasztanyag adásával kombinált mellkas CT vizsgálat elvégzése elsősorban tüdőembólia gyanúja esetén, illetve korábban igazolt tüdőgóc, krónikus gyulladás, kerekárnyék vagy daganat gyanúja esetén indokolt, az elváltozás természetének és a nyirokcsomó érintettség megítélése céljából!

Mikor nem végezhető el a vizsgálat?

A CT vizsgálat röntgensugarakkal történik, ezért terhesség illetve szoptatás ideje alatt nem ajánlott. Kiskorú/gyermek esetében nyomós indikációval vagy szakorvosi beutalóval végezhető el a vizsgálat.  Kontrasztanyag adása kerülendő kontrasztanyag érzékenység, súlyosan beszűkült veseműködés esetén és cukorbetegségben alkalmazott metformin tartalmú gyógyszerek szedése esetén.

tudo-ct

AGYKOPONYA NATÍV ÉS KONTRASZTOS CT ÉS AGYI ANGIOGRÁFIA

koponya-ct

Milyen tünetekkel forduljunk hozzánk?

Az agyi és idegrendszert érintő kórképek esetén rendkívül változatos panaszok jelentkezhetnek, az idegrendszer károsodása ugyanis más betegség szövődményeként is kialakulhat. Az alábbi tünetek jelentkezése esetén keressen fel ideggyógyász szakorvost:

 • hosszú ideje fennálló, rendkívül erős, vagy gyakran jelentkező fokozódó fejfájás
 • szédülés
 • egyensúly- és mozgáskoordinációs zavar
 • féloldali végtagzsibbadás
 • féloldali végtag gyengeség
 • beszédzavar
 • látászavar
 • vegetatív zavarok (remegés, szívdobogás érzés, emésztőrendszeri panaszok)
 • epilepsziás görcsök
 • eszméletvesztés
 • a gondolkodás zavara
 • memória zavarok

Tudnivalók:

Az agykoponya CT vizsgálat előtt fontos a családorvossal. kezelőorvossal, ideggyógyásszal, belgyógyásszal vagy onkológussal történő konzultáció, hisz a CT vizsgálat során, sugárterhelés és kontrasztanyag adása is történik, így a vizsgálatot csak orvosi javaslat alapján végezzük. A vizsgálat előtt 6 órával már nem szabad enni, tiszta vizet azonban a beteg fogyaszthat. A kontrasztanyag adása előtt meg kell vizsgálni a vese működését jelző labor paramétereket, mivel súlyosan károsodott (beszűkült) vesefunkció illetve pajzsmirigy betegség esetén a kontrasztanyag adása lehetőség szerint elkerülendő.  Ismert kontrasztanyag allergia esetén a kontrasztanyag adása tilos (kontraindikált). 

Hogyan végezzük a vizsgálatot?

A CT-készülékünk egy nagy, vastag gyűrűhöz hasonlít, melynek aljában egy asztal van, ami mozog. Ön ezen az asztalon fekszik mozdulatlanul, miközben a felvételeket készítünk. Szükség esetén intravénás kontrasztanyagot adunk, melynek mellékhatásáról tájékoztatást kap. A vizsgálószerkezet működése közben zúgó, búgó hangot ad ki, de ettől nem kell megijedni, hisz a vizsgálat fájdalommentes. A vizsgálat közben Ön folyamatosan audiovizuális kapcsolatban van az operátorral.

Mikor nem végezhető el a vizsgálat?

A CT vizsgálat röntgensugarakkal történik, ezért terhesség alatt nem ajánlott.

Arckoponya, orrmelléküreg CT

Mi a vizsgálat célja?

Legfőbb célja, hogy az orrmélléküregekben (lehet arcüreg vagy homloküreg) kialakult gyulladásos folyamatokat vizsgáljuk. Arckoponya állapotának megítélésére alkalmas, illetve polypok és esetleges daganatok kimutatására. Natív CT vizsgálat általában elégséges, nagyon ritkán, főként daganatos betegség gyanúja esetén kap intravénás kontrasztanyagot a páciens.

Hogyan végezzük a vizsgálatot?

A CT vizsgálóban általában egy natív sorozat készül az orrmelléküregek régiójában. A CT-készülék egy nagy, vastag gyűrűhöz hasonlít, melynek aljában egy asztal van, ön ezen az asztalon fekszik mozdulatlanul, miközben a felvételek készülnek. A vizsgálószerkezet működése alatt egy zúgó, búgó hangot lehet hallani, azonban ettől nem kell félni. Maga a vizsgálat  rövid ideig tart. Amennyiben szükség van kontrasztanyagra is, akkor ugyanezt megismételjük. Minden esetben a képekből egy csontos és egy lágyrész sorozat is készül.

arckoponya-ct

Vékonybél és vastagbél CT

Mi a vizsgálat lényege?

A vékony és a vastagbél CT vizsgálat egy speciális protokollal kivitelezett kontrasztos has és kismedence CT vizsgálat.  Ennek során a beteg hashajtó adását illetve béltisztítást követően kevés kontrasztanyagot és nagy mennyiségú tiszta vizet iszik, mely kitölti a vékony és vastagbeleket, és ezáltal kimutathatóvá teszi a kóros bélfal megvastagodásokat, szűkületeket és egyéb stukturális eltéréseket.

Milyen előkészület szükséges?

A CT vizsgálat előtt fontos a kezelőorvossal történő konzultáció, hisz csak ez alapján dönthető el, hogy melyik protokollt alkalmazzuk. Ez a CT vizsgálat különleges előkészítést igényel, melyről a páciens a vizsgálat előtti napokban tájékoztatást kap. 

Hogyan végezzük a vizsgálatot?

A vékonybél és vastagbél CT vizsgálat előtti napon béltisztítás elvégzése szükséges azért, hogy a bélben visszamarad bélsár ne zavarja meg a vizsgálat pontosságát. Emellett a vékonybél CT vizsgálat napján további kontrasztanyag illetve folyadék itatása és hashajtó adása is szükséges. CT-készülékünk egy nagy, vastag gyűrűhöz hasonlít, melynek aljában egy asztal van, ami mozog. Ön ezen az asztalon fekszik mozdulatlanul, miközben a felvételeket készítünk. 

Csont és izületi CT, Balesetek, sérülések

Mi a vizsgálat lényege?

A csont és ízületi CT vizsgálat mozgásszervi, degeneratív és reumatológiai kórképekben elsősorban a csontok és az ízületek struktúrális elváltozásainak kimutatására alkalmas, míg az MRI vizsgálat inkább a lágyrészek, porcok, szalagok, porckorongok és ideggyökök eltéréseit mutatja ki. Traumák, sérülések esetén a csontok illetve a lágyrészek állapotáról is részletes információt ad, elmozdulással és el nem mozdulással járó törések, ficamok és repedések kimutatására alkalmas vizsgálat.

Mikor nem végezhető el a vizsgálat?

A CT vizsgálat röntgensugarakkal történik, ezért terhesség alatt nem ajánlott.

Milyen előkészület szükséges?

A CT vizsgálat előtt fontos a kezelőorvossal történő konzultáció.. A CT vizsgálat nem igényel különleges előkészítést.

baleseti-serules-ct

Belső fül CT

belso-ful-ct

Mi a vizsgálat lényege?

Ezzel a CT vizsgálattal a légtartóssági viszonyok és a belső fülben lévő apró csontocskák szerkezeti megítélésére szolgál. Krónikus gyulladások esetén, a hallócsontokat is ellenőrizhetjük. Belső fül CT vizsgálatot indokolt például akkor, ha a betegnek korábban már volt fülműtéte, és olyanok a panaszai, amelyek felvetik a középfül-belsőfül csontos részeinek kóros állapotát, vagy ha a belsőfül eredetűnek véleményezett szédüléséhez, vezetéses halláscsökkenés is társul.

Van mellékhatása?

A natív CT vizsgálatnak nincs mellékhatása, kontrasztanyagot ritkán adunk, indokolt esetekben, mely esetleges mellékhatásokról a pácienst előre tájékoztatjuk.

Milyen előkészület szükséges?

A CT vizsgálat előtt fontos a kezelőorvossal történő konzultáció. A CT vizsgálat nem igényel különleges előkészítést. Mindig érdemes a vizsgálatra úgy készülni, hogy bizonyos esetekben legyen lehetőség kontrasztanyag adására is, ezért a vizsgálat előtt 6 órával már nem szabad enni.

CT angiográfia, érszűkület elzáródás

Mi a vizsgálat célja?

kontrasztos CT angiográfia kiválóan alkalmas artériákat vagy aortát érintő érszűkületek, érelzáródások illetve körülírt érfaltágulatok (aneurysmák) kimutatására. Akár végtagi, mellkasi, hasi, nyaki vagy agyi erek esetében is elvégezhető a CT angiográfia, melyet 3D rekonstrukcióvak is ki lehet egészíteni. A CT angográfia során a vénásan bólusban magas koncentrációban, nagy sebességgel beadott speciális kontrasztanyag kirajzolja az aorta mellkasi, hasi-és kismedencei, illetve végtagi ágait és lefutását, időben követve az artériában áramló kontrasztanyag útját, s ezáltal nagy pontossággal kirajzolja az érpályát és kimutatja annak struktúrális eltéréseit. A CT angiográfia segíthet a daganatos betegségek műtéti tervezésében is.

Van mellékhatása?

A CT vizsgálatnak ritkán van mellékhatása, fájdalommentes. Kontrasztanyag adását követően érezhet melegség érzetet, fémes száj ízt, gyógyszer ízt a szájban, illetve vizelési ingert. A lehetséges mellékhatásokról, pácienseink szóban és írásban kapnak tájékoztatást.  

 

erelzarodas-ct

Milyen előkészület szükséges?

A CT angiográfia vizsgálat előtt fontos a kezelőorvossal, családorvossal, belgyógyász szakorvossal vagy angiológus érsebész szakorvossal történő konzultáció, hisz a CT vizsgálat során, sugárterhelés illetve kontrasztanyag adása történik, így a vizsgálatot csak orvosi javaslat alapján végezzük. A kontrasztanyag adása a CT angiográfia elengedhetetlen alapja, ezért a vizsgálat előtt 6 órával már nem szabad enni. A kontrasztanyag adása előtt meg kell vizsgálni a vese működését jelző labor paramétereket, mivel súlyosan károsodott (beszűkült) vesefunkció esetén a kontrasztanyag adása lehetőség szerint elkerülendő. Ismert kontrasztanyag allergia esetén a kontrasztanyag adása tilos (kontraindikált). A kontrasztos vizsgálatok előtt a metformin tartalmú cukorbetegségben adott gyógyszerek szedését be kell szűntetni.

Hogyan végezzük a vizsgálatot?

A CT angiográfiás vizsgálat célozható az agyra, a nyakra, a mellkasra, a hasra, a kismedencére, a végtagokrta vagy az egész testre is az érpálya lefutásának megfelelően. A CT angiográfia során a beteg véna kanüljébe nagy nyomással és sebességgel beadott magas koncentrációjú kontrasztanyag útját követjük a szíven és tüdőn keresztül a nagyvérkör irányában, azáltal láthatóvá téve az aortát, annak teljes lefutását, valamint az aorta elsődleges, másodlagos és tercier ágrendszerét. Az artériás érhálózat lefutását és struktúrális eltéréseit 3 dimenzióban is ábrázolhatjuk és követhetjük. A CT angiográfiás eljárás a kontrasztos CT vizsgálatnál is érzékenyebben és pontosabban mutatja az erek struktúrális eltáltozásait, ezen belül is elsősorban az érelmeszesedés okozta érszűkületeket, az érleszorításokat, az érelzáródásokat és az orsószerű értágulatokat (aneuryzma), valamint az erek belhártyájának érfalról történő leválását (disszekció).

CT urográfia

urografia-ct

Milyen előkészület szükséges?

A CT vizsgálat előtt fontos a kezelőorvossal, családorvossal, belgyógyász szakorvossal vagy urológus szakorvossal történő konzultáció, hisz a CT vizsgálat során, sugárterhelés és jódtartalmú kontrasztanyag adása történik, így a vizsgálatot csak orvosi javaslat alapján végezzük. Mindig érdemes a vizsgálatra úgy készülni, hogy bizonyos esetekben legyen lehetőség kontrasztanyag adására is, ezért a vizsgálat előtt 6 órával már nem szabad enni. A kontrasztanyag adása előtt meg kell vizsgálni a vese működését jelző labor paramétereket, mivel súlyosan károsodott (beszűkült) vesefunkció esetén a kontrasztanyag adása lehetőség szerint elkerülendő. Ismert kontrasztanyag allergia esetén a kontrasztanyag adása tilos (kontraindikált). A kontrasztos vizsgálatok előtt a metformin tartalmú cukorbetegségben adott gyógyszerek szedését be kell szűntetni.

Hogyan végezzük a vizsgálatot?

A CT-készülékünk egy nagy, vastag gyűrűhöz hasonlít, melynek aljában egy asztal van, ami mozog. Ön ezen az asztalon fekszik mozdulatlanul, miközben a felvételeket készítünk. A vizsgálószerkezet működése közben zúgó, búgó hangot ad ki, de ettől nem kell megijedni, hisz a vizsgálat fájdalommentes

Mi a vizsgálat lényege?

A CT urográfia egy olyan speciális kontaszts has és kismedence CT vizsgálat, melynek során késői, a kontrasztos húgyutakban történő kiválasztódását is leképező felvételsorozatok is készülnek, így a húgyutak kiválasztórendszerében (vesemedence, hugyvezeték, hugyhólyag, hugycső)  bármilyen tágulat vagy szűkület, érleszorítás, kövesség illetve elfolyási akadály pontos megítélésére szolgál. A CT urográfia célja, hogy vesegöcs, vesekő vagy vizelet elfolyási akadály gyanúja esetén  láthatóvá tegye a vesék üregrendszerét, a húgyvezetéket és a húgyhólyagot

Van mellékhatása?

A CT  urográfia izsgálat előtt fontos a kezelőorvossal, családorvossal, belgyógyász szakorvossal vagy urológus szakorvossal történő konzultáció, hisz a CT vizsgálat során, sugárterhelés illetve kontrasztanyag adása történik, így a vizsgálatot csak orvosi javaslat alapján végezzük. A kontrasztanyag adása a CT urográfia elengedhetetlen alapja, ezért a vizsgálat előtt 6 órával már nem szabad enni. A kontrasztanyag adása előtt meg kell vizsgálni a vese működését jelző labor paramétereket, mivel súlyosan károsodott (beszűkült) vesefunkció esetén a kontrasztanyag adása lehetőség szerint elkerülendő. Ismert kontrasztanyag allergia esetén a kontrasztanyag adása tilos (kontraindikált). A kontrasztos vizsgálatok előtt a metformin tartalmú cukorbetegségben adott gyógyszerek szedését be kell szűntetni.

 

Has és kismedence natív és kontrasztos CT

Mi a vizsgálat célja?

A CT vizsgálat alapvető jelentőségű diagnosztikus eljárás a teljes hasüregben lévő (pl.: máj, epeutak, hasnyálmirigy) gyulladásos elváltozásai, illetve daganatos betegségek gyanúja vagy már szövettanilag igazolt daganatos kórképek kiterjedésének és esetleges áttétképződésének kimutatásában.  A vizsgálat nagy pontossággal kimutatja az elsődleges (primer) daganatos folyamat kiterjedését, környezethez való viszonyát, a daganat esetleges környező (lokoregionális) nyirokcsomókba terjedését és a távoli áttétek jelenlétét. A CT vizsgálatot alkalmazhatjuk a műtéti kezelés kivitelezhetőségének (operabilitás) megítélésére, valamint a sikeres műtéti és onkológiai (daganatgátló gyógyszeres és sugárkezelés) terápiát követően a betegség teljes gyógyulásának (teljes remisszió), részleges gyógyulásának (részleges remisszió) vagy változásának (progressió) megítélésére és fél vagy évenkénti utánkövetésére.

Milyen előkészület szükséges?

A CT vizsgálat előtt fontos a kezelőorvossal, sebésszel vagy onkológussal történő konzultáció, hisz a CT vizsgálat során, sugárterhelés és kontrasztanyag adása is történik, így a vizsgálatot csak orvosi javaslat alapján végezzük. A vizsgálat előtt 6 órával már nem szabad enni, tiszta vizet azonban a beteg fogyaszthat. A kontrasztanyag adása előtt meg kell vizsgálni a vese működését jelző labor paramétereket, mivel súlyosan károsodott (beszűkült) vesefunkció esetén a kontrasztanyag adása lehetőség szerint elkerülendő. Ismert kontrasztanyag allergia esetén a kontrasztanyag adása tilos (kontraindikált). A kontrasztos vizsgálatok előtt a metformin tartalmú cukorbetegségben adott gyógyszerek szedését be kell szűntetni.

kis-medence-ct