Az alacsony dózisú mellkas CT-vizsgálatok nagyon fontos szerepet töltenek be a COVID-19 betegség gyógyításában, hiszen megerősíthetik a koronavírus-fertőzés gyanúját, így információt nyújtva a betegség lefolyásáról, támogatva ezzel a gyógyítás folyamatát. 
Sajnos a fertőzés maradandó károsodásokat okozhat a tüdőnkben, ami nemcsak az időseknél vagy a krónikus betegeknél jelentkezhet, hanem akár a fiataloknál is egyre gyakrabban előforduló jelenség. Amennyiben panasza van, ne halogassa a kivizsgálást!

Miért fontos a kivizsgálás?

 A korán elvégzett mellkas natív CT vizsgálat segíthet időben felismerni tüdő vírusos megbetegedését!

Ha a páciens enyhébb tünetekkel esett át a fertőzésen, de elhúzódó panaszai vannak  javasolt szakorvosi vizsgálaton részt vennie.

Amennyiben a betegség tüdőgyulladást okozott, a lezajlását követő 6-12 hétben komplex kivizsgálás javasolt.

A CT alatt egyetlen légvétellel a tüdő egészéről vékony rétegű metszeti képek készíthetők, így a felvételen a  még nem látható gócok is felismerhetők.

Diagnosztikai eljárás:

A natív mellkas CT vizsgálat során a tüdő egészéről nagyon pontos és részletgazdag képet kapunk. A tüdő CT vizsgálattal észlelhetőek a daganatos betegségek és a krónikus tüdő betegségek. A tüdő CT során láthatóak az akut gyulladásos kórképek és azok következményei. A mellkas CT jól mutatja a vírusos tüdőgyulladásokra (influenza, új típusú légúti vírusbetegségek) jellegzetes specifikus eltéréseket, melyektől jól elkülöníthetőek a típusos baktériumok okozta gyulladásos kórképek morfológiája.

A CT működési elve igen egyszerű. Az eljárás során a gép néhány milliméter vékony szeleteket képez a test tengelyére merőlegesen, így a képletek nem vetülnek egymásra. A modern sokszeletes CT berendezések képesek egy speciális beépített program segítségével relatíve alacsony sugárdózissal is dolgozni. Ezekkel a készülékekkel – egyetlen lélegzetvételnyi idő alatt – az egész mellkasról (tüdő, szív bordák, stb.) részletes felvételsorozatok készíthetőek. Az alacsony dózisú mellkas CT vizsgálat során az alkalmazott sugárdózis jelentősen tovább csökkenthető, mivel a tűdő magas légtartalma megkönnyíti a képalkotást, így a hagyományos kétirányú mellkas röntgen vizsgálathoz képest csak kismértékben nagyobb a CT sugárterhelése, azonban jelentősen precízebb a pontossága.

Koronavírus-fertőzés utáni kivizsgálás:

A kivizsgálás része lehet többek közt mellkas CT, szaturációmérés és laborvizsgálatok is. A szükséges vizsgálatok történhetnek egyénre szabottan is, szakorvosi konzultáció után az orvos határozza meg a beteg állapota, tünetei és egyéb betegségei alapján.
Post-Covid általános labor
A csomag tartalma:

• Belgyógyászati labordiagnosztika

• D-dimmer laborvizsgálat

• Prokalcitonin laborvizsgálatl

• CK-MB laborvizsgálatl

Post covid általános laborcsomag ára: 48.000 Ft
Post-Covid komplex vizsgálat
A csomag tartalma:

• Véroxigén szaturáció mérés

• Alacsony sugárdózisú mellkas CT vizsgálat

• Vérvétel: SARS-CoV-2IgG antitest (tüskefehérje) vizsgálat

Post covid komplex vizsgálat csomag ára: 45.000 Ft
Post-Covid komplex vizsgálat
Koronavírus tesztek:

• Covid-19 oltás utáni spike specifikus IgG antitest 20.000 Ft

• Covid-19 garat antigén gyorsteszt/RNS 9.900 Ft

• Covid-19 antitest gyorsteszt 15.000 Ft

• Covid-19 PCR teszt 19.500 Ft