Mit kell tudni a CT vizsgálat menetéről?

—Blog postunkból megtudhatja

CT azaz computer tomográfiás vizsgálat egy olyan speciális 3 dimenziós rekonstrukcióval kombinált röntgen vizsgálat, mely lehetővé teszi a test bármely részének metszeti képpel történő ábrázolását. A vizsgálat során Önnek egy vizsgáló asztalon kell elhelyezkednie, mely a vizsgálat alatt folyamatosan mozogva csúszik be a CT berendezés dektorgyűrűjébe, melynek nyílása széles, ezért nem okoz bezártság érzést. A berendezésbe épített hangszórón és mikrofonon keresztül a beteg és a vizsgálati időszak alatt mozdulatlanul és ellazultan feküdjön, és a szakasszisztens utasításainak megfelelően egyenletesen lélegezzen, illetve rövid időszakig az utasításnak megfelelően tartsa bent a levegőt. A spirál CT vizsgálat egy ultrahangos eljárás, általában 15-20 percnél több időt nem vesz igénybe. A CT vizsgálat teljes mértékben fájdalommentes. A CT vizsgálat leletezése általában legalább 3 munkanapot vesz igénybe, azonban intézetünkben 24 órán belüli leletezést is vállalunk. Az elkészült leletét magán egészségügyi centrumunkban személyesen átveheti, illetve kérésére a megadott címére postázzuk, vagy jelszóval védett PDF formátumban a megadott e-mail címére is megküldjük.

Bizonyos esetekben a CT vizsgálat során intravénás, jód tartalmú röntgen kontrasztanyag adása válhat szükségessé a könyök vagy kézfej vénába egy előre behelyezett műanyag kanülön keresztül. A kontrasztanyag beadása alatt minden esetben érzékelhető egy csekély, ártalmatlan melegségérzet, illetve fémes szájíz, mely pár másodperc után elmúlik.

Fontos tudni, hogy az intravénás kontrasztanyag beadásának bármely okból való meghiúsulása lényegesen csökkentheti a vizsgálat diagnosztikus értékét, és előfordulhat, hogy a betegség ezáltal nem kerül felismerésre. Ezért javasoljuk, hogy amennyiben kezelőorvosa és/vagy radiográfusa javasolja a kontrasztos vizsgálat elkészítését, akkor lehetőség szerint Ön ehhez járuljon hozzá. A hasi kismedencei vizsgálatok megelőzően általában cukor és szénsavmentes vizet-,illetve esetenként 1,5 liter higított kontrasztanyagot, vagy Macrogol oldatot szükséges meginni, 1-1,5 óra alatt. Ez enyhe hasmenést okozhat de egyéb mellékhatása nem ismert, ennek esetleges elhagyása azonban jelentősen csökkentheti a vizsgálat diagnosztikus értékeit 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *