Mit kell tudni a CT vizsgálat szövődményeiről?

—Blog posztunkból megtudhatja

A natív és/vagy kontrasztos CT vizsgálat során Ön röntgen sugárzásnak van kitéve. Az alkalmazott RTG sugárdózis a vizsgálat típusától függ, de minden esetben törekedünk arra, hogy a lehetőségekhez mérten a sugárdózist mérsékeljük és optimalizáljuk az adott diagnosztikus célnak megfelelően. Az adott vizsgálat becsült sugárterheléséről kérésére készséggel adunk további tájékoztatást. Terhesség alatt az anyát ért röntgen sugárzás veszélyes lehet a születendő gyermekre, emiatt feltétlenül szükséges, hogy tájékoztassa kezelőorvosát vagy a vizsgálatot végző szakasszisztensét a terhességről vagy annak gyanújáról, illetve jelezze azt a CT vizsgálat előtt. Kiskorú páciens esetén CT vizsgálat elvégzéséhez a szülő/gondviselő írásos beleegyezése szükséges.

Ön minél eredményesebb vizsgálatihoz szükséges lehet egy jód tartalmú festékanyag, más néven kontrasztanyag intravénás beadása. Ez a vizsgált szervek, elváltozások pontosabb megítélését teszi lehetővé. A vizsgálatok jelentős része akkor teljes értékű, ha intravénás kontrasztanyagot is adunk, amely „megfesti” az ereket, illetve a bizonyos elváltozásokat.

A kontrasztanyag beadását követően a már korábban fennálló vese vagy pajzsmirigy működési zavarok esetén a kontrasztanyag tovább ronthatja a vesefunkciókat, vagy a pajzsmirigy túlműködését, esetenként pajzsmirigy hormon okozta toxikus tüneteket válthat ki, ezért kérjük, hogy kezelőorvosának vagy szakasszisztensének a vizsgálat előtt feltétlenül jelezze, ha a felsorolt betegségeiről tudomása van, valamint szükséges 1 héttel nem régebbi vesefunkciós vizsgálati eredménye bemutatása is minden esetben. Pajzsmirigy működési zavarok (túlműködés) esetén a vizsgálat előtt célszerű konzultálni endokrinológussal. A metamorfim tartalmú, cukorbetegek számára adott készítmények a kontrasztanyag adása mellett a vesét károsíthatják, ezért ezeket a gyógyszereket (Id. csatolt kérdőív) a vizsgálatot megelőző és azt követő 48 órában feltétlenül el kell hagyni a veseműködés megóvása érdekében. Kérjük, ha Ön szed ilyen gyógyszereket, feltétlenül jelezze kezelőorvosának/szakasszisztensének.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *