Previous
Next

Tüdőszűrés fontossága

A tüdőszűrés korábban nagyon fontos volt, azonban napjainkban nem kötelező tüdőszűrésre járni, hiszen önkéntes alapon működik. Egészségünkre való tekintettel manapság is rendkívül fontos például azért is, hogy egy másik pusztító betegséget, a tüdőrákot, alsó légúti megbetegedések(bronchitis) fibrosis COPD, emphysema időben észrevehessük. De mi történik a tüdőszűrés során és mennyire hatékony?

Előnyei

gyors-idopontfoglalas

Gyors időpontfoglalás, akár már holnap beszélhet orvosunkkal.

eredmenyek-24-oran-belul

Eredményértékelés 24 órán belül

ct-legalkalmasabb-a-korai-tunetek-diagnosztizalasara

CT legalkalmas  a korai tüdőrák kimutatására.

kedvezmenyes-aron

Alacsony dózisú sugárterhelés

Hogyan zajlik?

A tüdőszűrésben – a hagyományos kétirányú mellkas röntgenképek részletszegény felvételei miatt – egyre inkább az alacsony sugárdózisú CT vizsgálat kerül előtérbe. Ennek oka, hogy a CT vizsgálat során a tüdő egészéről sokkal pontosabb, és sokkal részletgazdagabb képet kapunk. A felvételt ezután megvizsgálják, és azon könnyen észrevehetnek olyan eltéréseket, melyek betegségekre utalhatnak. A vizsgálat gyors, és fájdalommentes.

tudo-ct-lelet
tudo-szures-fontossaga

Miért hasznos?

A tüdőszűrés a tüdőtuberkulózis szempontjából azért volt fontos, mert még a látványos tünetek megjelenése előtt képes volt kimutatni a fertőzés a tüdőn látható foltok miatt. Így a fertőzött személyt hamar el lehetett kezdeni gyógyítani. Ez a haszon azonban egyre inkább háttérbe szorult a betegség előfordulásának csökkenésével és azért is, mert a tbc-t ma már előrehaladott esetben is jól lehet gyógyítani. Ma már inkább az a fontos, hogy a korai felismeréssel minél hamarabb kiemelhessék a beteget környezetéből és a betegség ne kezdjen el terjedni.

 

Miért válassza Ön is az alacsony dózisú tüdő CT-t?

A tüdőszűrés során készülő, hagyományos mellkasi röntgen vizsgálatoknál a tüdő egy része korlátozottan vizsgálható, mert pl. rekeszizom, szív és nagyerek nehezíthetik a megítélést.

Az alacsony sugárdózissal készült tüdő CT vizsgálat során, speciális protokoll segítségével, egyetlen légvétellel a tüdő egészéről vékony rétegű metszeti képek készíthetők, így a röntgenfelvételen még nem látható gócok is felismerhetők.

tudo-ct-lelet
rontgen-kep

Alacsonydózisú tüdő CT egyértelműen ábrázolódik a nyúlványos, szabálytalan alakú daganat, ami a mellhártyával is összekapaszkodott.

 Mellkas röntgen:  A jobb alsó lebenyben  ugyanannál a betegnél alig észrevehető a rosszindulatú elváltozás

A gyógyulás

a pontos diagnózissal kezdődik

Jelentkezzen be vizsgálatainkra online!