Intézményünkben figyelünk Pácienseink és Dolgozóink védelmére.
Amennyiben panasza van, ne halogassa a kivizsgálást!
Biztonságos környezetben elérhetőek tükrözéses vizsgálataink

Miért minket válasszon?

gyors-idopontfoglalas

Intézményünkben figyelünk pácienseink és dolgozóink védelmére, ezért maszk használata kötelező.

ct-legalkalmasabb-a-korai-tunetek-diagnosztizalasara

CT diagnosztikai központunkban légsterilizált környezetben várjuk Önt.

eredmenyek-24-oran-belul

Leletkiadás 1 munkanapon belül, elektronikus és postai leletküldés

gyors-idopontfoglalas

Gyors időpontfoglalás, bárhol, bármikor az online időpontfoglalás felületünkön keresztül.

Miért hatékony a CT vizsgálat?

 

Az Endocam diagnosztikus központunkban jelenleg elérhető GE Optima típusú sokszeletes, multidetektor spirál CT vizsgálat a legkorszerűbb képalkotó röntgen diagnosztikai vizsgáló módszer. A CT vizsgálat során a testen körkörösen áthaladó, optimalizáltan alacsony dózisú röntgensugarak pontos képet rajzolnak ki a belső szervekről oly módon, hogy a sugarakat röntgendetektor sorok érzékelik, majd a kapott jeleket a számítógép háromdimenziós rekonstrukciót követően 0,625 mm szeletvastagságú átmetszeti digitális és három dimenziós képekké alakítja.

Az eljárás alapja, hogy a szövetek különböző sűrűségűek, ezért egyrészt elkülöníthetők egymástól, másrészt ha egy szövet alakja vagy összetétele megváltozik valamilyen kóros folyamat következtében, akkor egyúttal megváltozik a sugáráteresztő képessége is.

Így mutathatók ki CT segítségével a különböző traumásgyulladásos, daganatos vagy egyéb kóros elváltozások. A CT vizsgálat kiválóan alkalmazható tüdőszűrésre, továbbá gasztroenterológiai vizsgálatokhoz is az endoszkópiát követően vagy azt kiegészítő és részben helyettesítő képalkotó eljárásként.A CT vizsgálat elvégzése segíthet a daganatos betegségek korai felismerésében és szűrésében (tüdőszűrés alacsony dózisú mellkas CT vizsgálattal és vastagbélszűrés CT colonográfiával). Másrészt más képalkotó vizsgálatokkal a gyanított vagy igazolt daganatos betegségek esetén a CT vizsgálat elvégzése nélkülözhetetlen.

A CT vizsgálat fontosabb jellemzői:

 
 • Fájdalommentes 
 • Gyors, mindössze 5-10 percet vesz igénybe a vizsgálóban 
 • Relatíve alacsony sugárterhelést jelent az emberi szervezet számára, alkalmazása biztonságos (ALARA elv)
 • Pontos, megbízható és hatékony diagnosztikai eljárás 
 • Szakorvosi vagy családorvosi beutalót is elfogadunk
 • Ha önnek nincs beutalója, segítünk az ön betegségére szabott optimális vizsgálat kiválasztásában és belgyógyászati beutaló elkészítésében
 • Széleskörű CT diagnosztikai csomagok elérhetőek
 • Optimalizáltan alacsony dózisú sugár terhelés és dózis monitorizálás
 • Exkluzív környezet, mosolygós asszisztensek
 • Gyors időpontfoglalás és leletkiadás 3 munkanapon belül
 • Elektronikus és postai leletküldés
 • CD-re archivált leletdokumentáció azonnal
 • Kedvezményes radiológus szakorvosi konzultációs lehetőség a helyszínen is!

HOGYAN ZAJLIK A CT – VIZSGÁLAT?

Exkluzív környezetben, kedves asszisztenseink fogadják Önt. Majd az adategyeztetést követően a szükséges CT vizsgálati protokollnak megfelelően történnek meg az előkészületek. Szóbeli és írásbeli tájékoztatást követően kezdődik el a CT vizsgálat. Has és kismedencei CT vizsgálatok előtt esetenként bélelőkészítés és vízzel hígított kontrasztanyag itatása is szükséges, mely 1-2 órával megnöveli az eljárás időtartamát.

A vizsgálat többnyire hanyatt fekvő pozícióban, néha hason fekve történik, így ha a beteg felvette ezt a testhelyzetet, a vizsgáló asztal beemeli a CT vizsgáló gyűrűjébe. Szükség esetén automatikusan vezérelt injektor fecskendezi be a megfelelő mennyiségű kontrasztanyagot. A vizsgálat alatt Ön folyamatos audiovizuális kapcsolatban van az operátorral.

A vizsgálatok fájdalommentesek, kb. 5-10 percig tartanak a vizsgálóhelyiségben, azonban a sugárzással járó CT képalkotási folyamat régiónként és szekvenciánként 10-30 másodpercig tart csak. 

A CT-vizsgálatok kéréstől és az indikációtól függően készülhetnek natívan, azaz kontrasztanyag beadása nélkül, vagy kontrasztosan a vénán át bejuttatott kontrasztanyag alkalmazásával. A kontrasztos CT során egy a vérvételhez hasonló vénapunkció történik és a kar vénába műanyag kanült helyezünk be. Ezután egy speciális automata “injektor” segítségével időzítetten juttatjuk be a kívánt mennyiségű kontrasztanyagot. és a vizsgálat közben többszöri CT sorozatok (natív, artériás, vénás, késői fázisú szekvencia) elkészítése történhet, amivel a kontrasztanyag útját követjük az érpályában és a szövetekben.

MIT TEGYÜNK A CT VIZSGÁLAT ELŐTT?

CT vizsgálat előtt 4-6 órával ne egyen semmit, szénsavmentes vizet, vagy cukormentes teát azonban bőven fogyasszon. Ha Ön cukorbeteg és tablettát szed betegségére CT vizsgálat előtt és után 3 nappal bizonyos cukorbetegségre adott gyógyszerek szedését fel kell függeszteni. Kezelőorvosával vagy diabetológusával beszélje meg, hogy ez idő alatt milyen módon tartja egyensúlyban szénhidrát anyagcseréjét. Szükség esetén intézetünk diabetológusával video konzultáció is lehetséges A többi rendszeresen szedett gyógyszerét a CT vizsgálat előtt kérjük vegye be.

Vastagbél vagy vékonybél CT és CT colonográfia: az eredményes vizsgálathoz a bél kitisztítása szükséges. Ennek kíméletes módja, ha a diagnosztikai vizsgálat előtti napon könnyű reggeli elfogyasztása után már semmit nem eszik bőséges folyadék fogyasztása mellett, és a vizsgálat előtti nap délutánján erre a célra kifejlesztett béltisztító oldatot és legalább 2 liter nem rostos, szénsavmentes folyadékot fogyasszon el!

A kontrasztanyagok jód tartalmúak, ezért orvosilag igazolt jódérzékeny betegeknél a kontrasztos CT vizsgálat nem végezhető. Pajzsmirigy túlműködés vagy gyulladás esetén célszerű a kontrasztos CT vizsgálat előtt endokrinológus szakorvos véleményét kikérni. Mivel a CT kontrasztanyagok a veséken választódnak ki, beszűkült vagy elégtelen veseműködési paraméterek mellett a kontrasztanyag nem vagy csak csökkentett dózisban és vesefunkciós kontroll mellett alkalmazható. Ilyen betegekben minden esetben szükséges egy három napnál nem régebbi veseműködést (GFR, kreatinin, karbamid) ellenőrző laborvizsgálat is a CT vizsgálat előtt, mely helyben is elvégezhető, valamint rendelkezésre áll a vizsgálat napján elvégezhető bedside point-of-care kreatinin mérő készülékünk is!

A CT-vizsgálat típusai

 • Hasi-kismedencei rutin CT-vizsgálat
  A belek elkülönítésére 1,5-2 liter folyadékot kell elfogyasztania a vizsgálat kezdése előtti 1-1,5 óra alatt. Ez lehet hígított jódos vagy báriumos kontrasztanyag, illetve víz vagy vízben oldott nem felszívódó anyag. A fogyasztás ütemét munkatársunk közli önnel, fontos, hogy ezt pontosan tartsa be. A hasi CT-vizsgálatnál elfogyasztott nagy mennyiségű folyadék enyhe hasmenést, néhány esetben hányingert okozhat, ez természetes jelenség.
 • Speciális hasi-kismedencei CT-vizsgálat a vékonybelek vizsgálatára (enterográfia)
  Az eredményes vizsgálathoz a vékonybeleket folyadékkal kell feltölteni, ami történhet szondán, illetve szájon át, vízben oldott kontrasztanyagos folyadék elfogyasztásával. Különösen fontos, hogy a fogyasztás menetére vonatkozó utasításokat pontosan tartsa be.
 • Speciális hasi-kismedencei CT-vizsgálat a vastagbélbetegségek szűrésére (virtuális colonográfia)
  A megfelelő képi ábrázoláshoz a vastagbelet a végbélbe helyezett kicsi, vékony csövön keresztül levegővel feltöltjük, a páciens injekcióban görcsoldót kap, hogy a procedúra kellemetlenségét csökkentsük. A megfelelő feltöltés elengedhetetlenül szükséges a vizsgálathoz. Feltöltés után hason és háton fekvő helyzetben rövid mérés következik. A vizsgálat eredményeként a vastagbéltükrözéshez hasonló képeket nyerünk (virtuális colonoscopia vagy CT-colonoscopia). Bővebb információ a CT-kolonoszkópiáról
 • Szív-CT-vizsgálat a szív és a szív koszorús ereinek megítélésére (coronaria-CT)
  A szív-CT-vizsgálat elsősorban a szívizomzatot ellátó koszorúerek ábrázolására alkalmas. Megítélhető az esetleges érelmeszesedés foka. Negatív vizsgálati eredmény esetén nagy biztonsággal kizárható az olyan fokú szűkület, ami vérellátási zavarhoz, infarktushoz vezethet.
  A néhány milliméteres erekről és a folyamatosan mozgó szívről csak akkor tudunk jó minőségű képeket készíteni, ha a szívműködés ritmusos és kellően lassú (60 pp/min alatt). Ezt gyakran úgynevezett béta-blokkoló gyógyszer adásával tudjuk biztosítani. A szív ritmusának ellenőrzése miatt minden esetben szükséges, hogy a vizsgálat előtt konzultáljon kardiológusunkkal vagy kezelőorvosával. A szívet és annak ereit a könyökvénába adott kontrasztanyag segítségével ábrázoljuk. A vizsgálatot vérnyomásmérés és EKG előzi meg. A rövid mérés alatt fontos a teljes mozdulatlanság és a légzés teljes visszatartása. A legkisebb mozgás is megakadályozza használható felvétel készítését.
 • Alacsony (csökkentett) sugárdózisú mellkas-CT vizsgálat (tüdőrákszűrés)
  A CT-vizsgálat során a tüdő teljes egészéről sokkal pontosabb, részletgazdagabb képet kapunk, mint a hagyományos mellkasröntgen-felvételeknél. A vizsgálat képes a daganatok korai felismerésére, hiszen néhány milliméteres elváltozást is képes kimutatni. Nemcsak a tüdő rossz- vagy jóindulatú elváltozásairól, hanem az egész tüdőállományt érintő betegségekről, gyulladások és régebbi gyulladások maradványairól, a hörgők állapotáról is részletgazdag képet ad. A tüdő röntgennel nehezen áttekinthető részeinek vizsgálatát is megkönnyíti. A vizsgálat mindössze 5-10 percet vesz igénybe és natívan, azaz kontrasztanyag beadása nélkül készül. Előkészítést nem igényel.

Kontrasztanyagos CT-vizsgálat

Bizonyos vizsgálatoknál a megfelelő képalkotáshoz kontrasztanyag is szükséges. Segítségével jobban láthatóvá válik a lágyrészek és az erek állapota, pontosabb kép alkotható az egyes elváltozások kiterjedéséről és jellegéről.
A kontrasztanyagot operátorunk a vénába fecskendezi egy injektor segítségével, az esetek zömében a vizsgálat közepén. A CT-vizsgálatnak nincs mellékhatása, ám a kontrasztanyag egyes pácienseknél túlérzékenységet válthat ki, ami az esetek többségében enyhe (hányinger, kiütés, tüsszögés), ritkán súlyos. Ennek kezelésére munkatársaink felkészültek. Mindig jelezze orvosának, ha korábban a jódos kontrasztanyag bármiféle allergiás reakciót okozott. A kontrasztanyag-mellékhatás esélye nagyobb, ha szívbeteg, asztmás, cukorbeteg, vese- vagy pajzsmirigy-betegsége van. Ezt minden esetben közölje a vizsgáló radiológus szakorvossal.
A kontrasztanyag általában nem okoz kellemetlenséget. Javasoljuk, hogy a vizsgálat után bőségesen fogyasszon folyadékot, ezzel elősegíti, hogy az anyag gyorsabban kiürüljön a szervezetéből.