Milyen tünetekkel forduljon hozzánk?
Az agyi és idegrendszert érintő kórképek esetén rendkívül változatos panaszok jelentkezhetnek, az idegrendszer károsodása ugyanis más betegség szövődményeként is kialakulhat. Az alábbi tünetek jelentkezése esetén keressen fel ideggyógyász szakorvost:

  • hosszú ideje fennálló, rendkívül erős, vagy gyakran jelentkező fokozódó fejfájás
  • szédülés
  • egyensúly- és mozgáskoordinációs zavar
  • féloldali végtagzsibbadás, gyengeség
  • beszédzavar, látászavar
  • eszméletvesztés
  • memória zavarok
koponya-ct
ct-diagnosztika-szolgaltatasok

Vizsgálat menete:

Az agykoponya CT vizsgálat előtt fontos a családorvossal. kezelőorvossal, ideggyógyásszal, belgyógyásszal vagy onkológussal történő konzultáció, hisz a CT vizsgálat során, sugárterhelés és kontrasztanyag adása is történik, így a vizsgálatot csak orvosi javaslat alapján végezzük. A vizsgálat előtt 6 órával már nem szabad enni, tiszta vizet azonban a beteg fogyaszthat. A kontraszanyag adása előtt meg kell vizsgálni a vese működését jelző labor paramétereket, mivel súlyosan károsodott (beszűkült) vesefunkció esetén a kontraszanyag adása lehetőség szerint elkerülendő. Jódérzékenység vagy ismert kontrasztanyag allergia esetén a kontrasztanyag adása tilos (kontraindikált). A kontrasztos vizsgálatok előtt a metformin tartalmú cukorbetegségben adott gyógyszerek szedését be kell szűntetni.

Hogyan végezzük a vizsgálatot?

A CT-készülékünk egy nagy, vastag gyűrűhöz hasonlít, melynek aljában egy asztal van, ami mozog. Ön ezen az asztalon fekszik mozdulatlanul, miközben a felvételeket készítünk. A vizsgálószerkezet működése közben zúgó, búgó hangot ad ki, de ettől nem kell megijedni, hisz a vizsgálat fájdalommentes. A vizsgálat közben Ön folyamatosan audiovizuális kapcsolatban van az operátorral.

Mikor nem végezhető el a vizsgálat?
A CT vizsgálat röntgensugarakkal történik, ezért terhesség alatt nem ajánlott.

Lehet mellékhatása?
A CT vizsgálatnak ritkávan van mellékhatása, fájdalommentes. A kontrasztanyag nagyon ritka esetekben okozhat allergiás reakciót, viszont  akiről viszont ismert, hogy allergiás a kontrasztanyagra,  abban a betegben a kontrasztos vizsgálat nem végezhető el.Q